Tverų Logotipas
Mūsų rėmėjai:
Tverų herbas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija Lietuvos Leader Leader Kaimo Plėtros Fondas

Tveruose lankėsi fotografas Vladimir Antaki

Paskelbta 2018-09-18

Atgal į visas naujienas

Naujienos nuotrauka

Lietuvos miesteliuose - kanadietiški, braziliški, lenkiški, vokiški ir kolumbietiški fotografijos  prieskoniai

        2018 m. rugsėjį Lietuvos mažosiose kultūros sostinėse - Tveruose, Kražiuose ir Užpaliuose - įsikūrė fotomenininkai iš Kanados, Brazilijos ir Lenkijos. Juos trijų savaičių trukmės meninėms rezidencijoms atlikti pakvietė VšĮ „Šviesos raštas“, įgyvendinanti tęstinį projektą – „ReziPro: Rezidencijos Provincijoje“. Antrus metus iš eilės užsienio fotografai kviečiami kurti Lietuvos miesteliuose, o pernai kūrusių darbai virs parodomis.

      Mintis kviesti užsienio fotomenininkus kurti atokiose Lietuvos vietovėse, toliau nuo didmiesčių ar pajūrio, kilo fotomenininkui Mindaugui Kavaliauskui, festivalio KAUNAS PHOTO vadovui. Pasak jo, fotografai  kreipdavosi pagalbos įgyvendindami projektus apie pačias įvairiausias Lietuvos vietoves, todėl ilgainiui tai tapo atskiru projektu, apjungiančiu užsienio fotografų žingeidumą ir norą kurti serijas ar atskiras jų dalis Lietuvos miesteliuose bei poreikį į fotografijos meno procesus įtraukti bendruomenes, plėtoti profesionalios ikonografijos kūrimą apie vietas, kurių fotografinis turizmas dar nepasiekė.

     2018 metais vyko trys rezidencijos ir dvi parodos darbų, sukurtų 2017 metais.

     Senojoje Žemaitijos sostinėje - Tveruose meninę rezidenciją atliko prancūzas-kanadietis fotografas Vladimir Antaki. Jis, padedamas vietos bendruomenės, kūrė diptikus – ką tik saulei nusileidus subtilioje šviesoje fotografavo frontalius namų vaizdus, gretindamas šiuos kadrus su identiškomis kompozicijomis, kai jose pozuoja namų gyventojai. Tik atvykęs į Tverus iš pasaulio didmiesčių, fotografas kūrė namų portretus kaip  vienatvės alegoriją, o praskleidęs pažinties su tveriškiais šydą, pradėjo kurti diptikų antrąsias dalis – gyventojų portretus prie jų namų.

     Projekto „ReziPro“ tikslas - pritraukti menininkus į Lietuvos regionus, kelti jų susidomėjimą vietos tapatybėmis, kultūros, peizažo išskirtinumu, socialiniais klausimais, kasdienybe, džiaugsmais ir sunkumais. Fotografų Lietuvoje sukurti darbai ne vien leis sutelkti vietos bendruomenes ar jaunimą kūrinio vystymo procese, tačiau, tikimasi, garsins Lietuvos ir jos mažų miestelių vardus pasauliniame fotografijos meno kontekste. Šių metų meninių rezidencijų metu sukurti darbai bus pristatyti miesteliuose 2019 metais.

      Gerbiamo Mindaugo Kavaliausko kvietimu, rugsėjo 7 d. tveriškių delegacija vyko į festivalį ,,Kaunas Photo - 2018“, kur vyko užsienio menininkų, tarp jų ir Tveruose kuriančio Vladimir Antaki, sukurtų darbų parodos atidarymas. Buvo smagu paklausyti menininkų pasakojimų apie jų klajones po pasaulį ir pasidžiaugti jų sukurtais darbais.

    Vladimir Antaki išvyko...kurti toliau. Mums smagu, kad toks, pasaulyje beveik nežinomas miestelis – Tverai, įeis į užsienio menininkų fotografijų istoriją. Čia sukurti diptikai taps parodų dalimi ir keliaus po pasaulį.

 

                                                                      Bendruomenės informacija



1 slide SineWave