Tverų Logotipas
Mūsų rėmėjai:
Tverų herbas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija Lietuvos Leader Leader Kaimo Plėtros Fondas

Mes prisimename

Paskelbta 2020-01-28

Atgal į visas naujienas

Naujienos nuotrauka

,,Mes prisimename”  ,,We remember”

 

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2005 metais paskelbė sausio 27-ąją kasmetine Tarptautine holokausto aukų atminimo diena. Šią dieną 1945 metais buvo išlaisvinti Aušvico stovyklos mirtininkai. Nuo 1940-ųjų iki 1945-ųjų čia buvo nužudyta daugiau nei 1,5 mln. žmonių: žydų, lenkų ir kitų tautybių iš visos Europos.

 

Šiandien, minint 75-ąsias  Aušvico mirties stovyklos išvadavimo metines, būrelis tveriškių vyko  pagerbti Sungailų kaime nužudytų žydų atminimą.

 

Gidas Kazys, remdamasis tikrais tveriškių pasakojimais, priminė kaip baltaraiščiai, kurie nerizikavo niekuo, tik savo siela, negailestingai susidorojo  su nekaltais žmonėmis,  kaip žydai buvo išsiųsti į mirties eitynes. Holokausto aukų patirtų kančių atminimas niekada nebus pamirštas, mes visi turime įsipareigoti prisiimti bendrą atsakomybę, kad tokia tragedija  nepasikartotų. Prisiminkim  žmones, kurių gyvenimus ir šeimas sulaužė Holokausto siaubas. Šie tamsieji mūsų šalies istorijos puslapiai niekada nebus užversti ir pamiršti. Buvo tokių, kurie skundė, kurie žudė, buvo ir tokių, kurie tylėjo, Tačiau buvo ir ištiesusių žydams pagalbos ranką, atvėrusių savo namų duris, su didžiausiu rūpesčiu globojusių ir rizikavusių. Didžiulė pagarba jiems.

Mokytoja Erika sakė, kad  didžiuojasi tais Lietuvos žmonėmis, kurie gelbėjo žydus. Tai turėjo būti labai drąsūs žmonės, kurie, rizikuodami ne tik savo, bet ir visos šeimos gyvybėmis slėpė žydus ir jiems padėjo.  Daugelis gali tylėti,  nieko nedaryti ir nematyti, bet padėti tokioje situacijoje gali tik labai drąsūs. Tam, kad išgelbėtų bent vieną, reikėjo neapsakomos  drąsos. Jei gali išgelbėti bent vieną - išgelbėji pasaulį.  Dabar jie verti didelės pagarbos. Mes niekada nepamiršime, mes prisimename!

 

Tverų seniūnijos informacija
 



1 slide SineWave