Tverų Logotipas
Mūsų rėmėjai:
Tverų herbas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija Lietuvos Leader Leader Kaimo Plėtros Fondas

Atmintinė kiaulių laikytojams

Paskelbta 2015-09-07

Atgal į visas naujienas

Naujienos nuotrauka

Rietavo savivaldybės administracija ir Rietavo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina gyventojus griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų, kurie mažiems ūkiams, laikantiems ne daugiau kaip 10 penimų kiaulių skerdimui (savo reikmėms) arba ne daugiau kaip 2 paršavedės su arba be prieauglio ir 1 suaugęs kuilys, yra nesunkiai įgyvendinami:

·         Ūkiai, kuriuose laikomos kiaulės, turi būti aptverti tvora, siekiant išvengti sąlyčio su laukiniais gyvūnais (turi būti aptvertas tvartas).

·         Laikyti kiaules lauke draudžiama.

·         Riboti pašalinių asmenų, transporto priemonių ūkyje (kiaulių laikymo vietoje) lankymąsi.

·         Prie kiekvieno įėjimo į tvartą ir į pagalbines patalpas įrengti dezinfekcinius kilimėlius. Nešerti kiaulių maisto atliekomis – tai griežtai draudžiama.

·         Dirbant kiaulių laikymo patalpose, naudoti tik tam skirtus švarius darbinius ar specialius drabužius ir batus (baigus darbą būtina persirengti).

·         Įtarus, kad kiaulės serga, arba joms staiga nugaišus, nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją arba į Rietavo VMVT tel. 69998, 861561849) (simptomai: neėda, karščiuoja, apatiškos ir t.t.).

·         Reguliariai naikinti graužikus, vabzdžius ir kitus kenkėjus tvarte.

·         Nesilankyti kitose kiaulių, šernų, šernakiaulių laikymo vietose, šernų medžioklėse, skerdyklose, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo vietose.

·         Pašarus pirkti tik iš patikimų pardavėjų ir laikyti apsaugotus nuo aplinkos veiksnių bei kenkėjų (pvz. graužikų), tam skirtoje vietoje.

·         Kiaules šerti termiškai apdorotu pašaru +70 C temperatūroje ne trumpiau kaip 5 min. (žalią masę, grūdus naudoti tik termiškai apdorotus).

·         Kiaulių pakratams nenaudoti einamųjų metų derliaus šiaudų, neišlaikius jų ne mažiau kaip 3 mėn.

·         Registruoti kiaulių laikymo vietas ir kas ketvirtį deklaruoti laikomų kiaulių skaičių- tai galima padaryti Rietavo valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (Oginskių g. 8, Rietavas, tel. 69998) bei Rietavo savivaldybės seniūnijose.

Prašome gyventojus, medžiotojus pranešti apie rastus nugaišusius šernus. Kad neišplatintų ligos, jų liesti negalima. Reikėtų įsidėmėti ar pažymėti šią vietą ir informuoti Rietavo valstybinę  maisto ir veterinarijos tarnybą tel. (8 448) 69998, 861561849.

Patikrinus ir nustačius, kad laikytojai netaiko biologinio saugumo reikalavimų kiaulių laikymo vietose, neregistruoja kiaulių bandų ar kas ketvirtį nedeklaruoja laikomų  kiaulių skaičiau jie: Baudžiami administracine tvarka (įspėjimas arba 57 eurų bauda).                          

Kiaulių užkrečiamosios ligos atveju, negaus kompensacijos už nugaišusias ir sunaikintas kiaules.              

Negaus Europos Sąjungos (ES) ir valstybės teikiamos finansinės paramos.

 

Rietavo savivaldybės administracija

Rietavo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba



1 slide SineWave